Moeten we wel met pensioen?

  • Moeten we wel met pensioen? (2014)

    Moeten we wel met pensioen? (2014)

    Dit boek is non-fictie en geschreven vanuit de behoefte om de discussie op een ander plan te brengen. Natuurlijk moeten we wel met pensioen. Maar anders, beter. We moeten het stelsel veel ingrijpender aanpassen dan tot nog toe is voorgesteld, wil het ook in de toekomst voldoende financiële zekerheid aan de mensen geven en leiden tot een faire verdeling over jong en oud.

    Basisvragen: Wat willen mensen voor oudedagsvoorziening? Hoe kan die eruit zien? Hoe solidair willen mensen zijn? Waarom financieren we de AOW anders dan ons pensioen? Moeten die hoge buffers wel? Hoe kunnen we pensioengeld gebruiken om de Nederlandse economie te verbeteren? Staan de fondsen er echt zo slecht voor?

     

  • Waar gaat de denkwijzer over

    Onze oudedagsvoorziening is essentieel voor ons vertrouwen in de toekomst. Kranten staan vol met berichten over pensioenen. De schrijver stelt dat veel van de huidige discussie langs essentiële vragen heen gaat.

    We hebben het over bedragen in geld, maar veel belangrijker voor iemands welzijn is natuurlijk wat hij als hij met pensioen gaat met dat geld kan doen. De belangrijkste onzekerheid rond pensioenen is dan ook niet welk bedrag je in euro’s krijgt maar hoe de maatschappij er dan uitziet. En op dat punt geeft niemand je garanties.

    We hebben het over de verdeling van de bestaande pot met geld over jong en oud. Eten ouderen de pot leeg of niet? Veel belangrijker voor de jongeren van nu is of de generatie na hen bereid zal zijn in natura – eten, drinken, kleding, dak boven je hoofd, koekje bij de thee -  bereid zal zijn voor hen te zorgen.

    We regelen pensioenen gedetailleerd, er is streng toezicht. Dat is goed. Maar dat geldt maar voor de 60 % van de Nederlanders die een redelijk pensioen hebben of mogen verwachten. Is het niet veel essentiëler om aandacht te geven aan de 40 % die niet of nauwelijks pensioen opbouwt?

    Het is goed om te zien hoe je perspectief verandert als je denkt in goederen in plaats van in geld. Kijk om je heen. Alles wat je ziet zal door de levenden worden nagelaten aan wie langer leeft. Ook voor hen slechts tijdelijk, want ook zij zullen alles, gebouwen, wegen, grond, know how, kunst en literatuur, achter moeten laten voor de generatie na hen.

    De toekomst is onzeker, de schrijver legt ook uit waarom. Hij stelt daarom voor dat we geleidelijk met pensioen gaan en nog geheel of gedeeltelijk doorwerken nadat we 65 of 67 zijn. Daarmee houden we onze economische en sociale kracht in stand: onze werkervaring, ons netwerk. En behouden we het vermogen om tegenvallers als kortingen op uitkeringen of economische ontwikkelingen op te vangen. Bovendien is het veel gezonder om – ook economisch – actief te blijven.

    Sybren:  ‘iemand die van zijn pensioen leeft en economisch niet meer presteert, teert wel op eigen zak, maar in goederen is hij een uitvreter. Wil jij dat zijn? Ik niet.’

     

  • Belangrijke conclusies

    - Jongeren maken zich zorgen of de ouderen de pot niet voortijdig leeg zullen eten. Maar veel belangrijker voor hen is de vraag, of de generatie na hen bereid zal zijn in natura (eten, drinken, kleding, dak boven je hoofd)  voor hen te zorgen.

    - Je perspectief verandert als je denkt in welzijn en goederen in plaats van in geld. Alles wat je ziet zullen de nu levenden nalaten aan degenen die hen overleven. Ook voor hen is die erfenis tijdelijk, want ze zullen alles, gebouwen, grond, know how, wegen, kunst, achter moeten laten voor de generatie na hen.

    - we kunnen het beste geleidelijk met pensioen. Daarmee houden we onze kennis, werkervaring en het met het werk verbonden sociale netwerk langer in stand. Waardoor we ons beter kunnen aanpassen na tegenvallers en gezonder en actiever oud worden.

    Is er dan niet iets als ‘welverdiende rust?’ Ja, maar die moet je verdeeld over je leven genieten. Het gaat niet aan om iemand eerst veertig jaar te verslijten en hem daarna uitgewoond in de ruststand achter de vensterbloemen te zetten.

    Het boek is gezien de huidige maatschappelijke discussie nog steeds heel actueel.

    Bestellen

     

  • 'Moeten we wel met pensioen?' bestellen

    Hieronder kan je een eigen exemplaar van de denkwijzer "Moeten we wel met pensioen?" bestellen.Moeten wij wel met Pensioen Sybren Kalkman

    Je ontvangt jouw bestelling van inclusief factuur, zo spoedig mogelijk. 

    Wil je een exemplaar van 'Struikelbank'?  Struikelbank kan je hier bestellen.

     

    Bestelformulier

    Aantal exemplaren
    Moeten we wel met Pensioen? (€ 16,- ) *
    Invalid Input
    Vul hieronder uw gegevens in!
    Naam *
    Invalid Input
    Adres en huisnummer *
    Invalid Input
    Postcode *
    Invalid Input
    Woonplaats *
    Invalid Input
    Telefoonnummer
    Invalid Input
    Email *
    Invalid Input
    Opmerking
    Ongeldige invoer
    Verstuur