Venetiaans Vuur

Waar gaat het boek over?

Voel, proef en beleef het Venetië van 1537. Intriges, moord en liefde in het 16de-eeuwse Venetië. Het succes lijkt Roberto Zenier, bevelhebber in de Venetiaanse vloot, aan te komen waaien. Op een mooie dag in 1537 ontmoet hij de twee vrouwen die een grote rol in zijn leven gaan spelen: Bettina, een levenslustig hoertje met ambitie en de bescheiden, de adellijke Portia, aan wie hij zijn hart verliest. De vader van Portia betrekt hem bij een geheim project dat grote winst belooft en dat te maken heeft met de ontdekking van Amerika. Roberto belandt tegen zijn zin in een web van gewelddadige intriges die we nu ‘geopolitieke strategie’ zouden noemen. Maar er breekt oorlog met de Turken uit, en hij herovert met een list het Griekse havenstadje Paxos op de Turken. Terug in Venetië blijken er geheimzinnige moorden plaats te vinden. Het is doge Gritti zelf die Roberto opdracht geeft om uit te zoeken wat er aan de hand is en de daders op te sporen. Heeft te maken heeft met de ambities van Spanje, dat het alleenrecht op Amerika wil houden. Is er misschien een Venetiaan die jaren voor Columbus al in Amerika was?

Waarom heb ik het boek gescheven?

Ik hou van Venetië, kan er dagen in rondwandelen. Alles is zo anders. Al dat water in de straten, geen auto’s. Je waant je soms in een groot toneeldecor. Terwijl in de rest van Europa de adel hield van jagen en vechten, maar niet van werken, bestond in de 16de eeuw de adel in Venetië uit kooplieden die zorgden voor een enorme rijkdom, maar ook voor werkgelegenheid. Venetië functioneerde als één grote winstmachine. De scheepswerf, het Arsenale, was lang de grootste industriële onderneming in ons deel van de wereld. Venetië was 1.200 jaar lang een republiek, tot Napoleon de stad dreigde te bombarderen als die zich niet overgaf. De stad lijkt kwetsbaar, maar toont een opmerkelijke stabiliteit en overlevingskracht. Waar komt dat door?
Het was een geweldige uitdaging, maar ook leuk om de research voor het boek te doen. Het verhaal is verzonnen en heel spannend, maar de achtergrond is historisch juist. Het gaf me ook een aanleiding om verder te duiken in de reizen van Columbus. Er zijn vrij veel aanwijzingen dat hij van tevoren wist wat hij ging ontdekken.
Ik heb het boek dus gewoon voor mijn eigen plezier geschreven, maar natuurlijk met een lezer voor ogen die van dit soort spannende boeken houdt!

Waarom heb ik het boek gescheven?

Waarom moet je het boek lezen?

Je zult zien dat de Venetiaanse wijze van kapitalistisch besturen in de 16e eeuw heel modern aandoet, dus krijg je ook zicht op je eigen tijd. Je kunt de plekken waar Roberto verbleef nog altijd terugvinden in de stad, lopen waar hij liep, varen waar hij voer, voorin het boek zit een kaart. De machtige gebouwen van het Arsenale staan er en zijn nog altijd militair terrein, maar met de Biennale zijn ze open en te bezoeken. Je krijgt ook zicht op de geopolitieke belangen van machtige buurlanden als Spanje en Turkije, waar Venetië tussendoor moest schipperen.
In Venetië is niets wat het lijkt!

Reacties van lezers

‘Venetiaans Vuur is een indrukwekkende historische thriller waarin je het zestiende-eeuwse Venetië bijna kunt horen, ruiken en voelen.’
‘Ik heb nog nooit een boek gelezen waar een stad zo in tot leven komt als ‘Venetiaans Vuur!’

Lees verder of bestel het boek

Venetië bestaat echt, de rest is verzonnen.
Ga direct naar
Boeken
Overige publicaties
Nieuws
Contact
Neem Contact op!
Ik sta altijd open voor reacties
Het is mijn bedoeling je aan het denken te zetten, dus als dat gelukt is hoor ik dat graag van je!
Copyright © 2024 • Made by MA Webdesign