Voor altijd mijn liefje

Waar gaat het boek over?

Een boek schrijven over de dementie van je grote liefde: dat is niet niks.
Ik zat achter de computer te tikken, zo verzonken in het verhaal, dat ik haar hoorde scharrelen in de kamer, en half opstond om haar voor te lezen wat ik had geschreven. Tot het doordrong dat ze er niet meer was.
‘Voor altijd mijn liefje’ is vier dingen ineen: je kunt het lezen als een ontroerend liefdesverhaal, maar het is ook een verslag van de ziekte van Dini, en een zelfhulpboek voor als je zelf dementie hebt of voor iemand met dementie zorgt. Door mijn ogen zie je hoe Dini en ik er samen, dag in dag uit, het beste van maken, we moedig proberen ons gewone leven voort te zetten, de dingen blijven doen die we leuk vinden, hoe we omgaan met de steeds ernstiger beperkingen van de ziekte. Hoe we steeds meer zorg moeten inzetten.

Waarom heb ik het boek gescheven?

Omdat ik denk dat ik er mensen mee kan helpen. Het boek kan mensen met dementie en hun naasten troosten: het is mogelijk om ook met dementie geluk lang vast te houden. Ik wilde mensen in het hart raken, met de hoop dat er daarmee ook wat verandert in het beleid.
En ook wel omdat schrijvers vaak denken dat als je iets opschrijft het ook bestaat. Het boek is ook een eerbetoon aan Dini, het getuigt van mijn grote respect voor haar, voor hoe ze haar best deed. En misschien ook een eerbetoon aan al die zorgmedewerkers die ons zo fijn hebben geholpen.
Moest ik dit boek wel publiceren? Zo open, intiem, privé? Maar als ik eerlijk zeg zoals het was, en als het boek mensen echt help, dan kan het toch niet fout zijn? Ik heb het onze kinderen gevraagd en hen vooraf de tekst voorgelegd: hun nee was nee geweest. Ze zeiden ja.

Waarom heb ik het boek gescheven?

Waarom moet je het boek lezen?

Dementie neemt toe. Een op de vier mensen krijgt het. Als je er nu niet al mee te maken hebt zal dat bijna zeker binnenkort wel het geval zijn. Misschien omdat je het zelf krijgt, misschien omdat een dierbare het krijgt en jij voor hem of haar moet mantelzorgen. Ben je daarop voorbereid? Dit boek kan je helpen!
Hou je van een indringende liefdesroman? Lees ‘Voor altijd mijn liefje’ dan als een mooi verhaal.
En maak je je zorgen om de toekomst van de zorg, heb je daar een rol in, lees het boek dan omdat het je op ideeën kan brengen.

Reacties van lezers

De reacties van lezers zijn lief, ontroerend, verdrietig en ook vrolijk.
Degene die de drukproeven naliep, zei me dat ze in tranen was. Een ander vertelde, dat hij het boek niet kon wegleggen en de nacht had doorgelezen. Een vriendin zei, dat ze maar vier bladzijden achter elkaar kon lezen, dan kon ze even niet verder. Weer iemand anders zei: ’ja, zo was het bij ons ook, wat geweldig dat je dit zo ontroerend hebt opgeschreven.’
Woorden als ‘aangrijpend, troostend, liefdevol, het grijpt je bij de keel, ontroerend, vertederend, mij heeft het veel geleerd,’ komen veel voor.
Kleine bloemlezing:
‘Fijn dat je eerlijk vertelt wat je fout deed.’
‘Het mooiste vind ik dat je je vrouw zo beeldend en lief beschreven hebt’
‘Rijk aan liefdestaal en humor’.’
‘Durf dit boek te lezen!’

Reacties van mensen die het kunnen weten

 • ‘Sybren Kalkman ziet dementie als een reis in een avontuurlijk landschap en noemt zijn boek een reisbeschrijving. Het is een reisbeschrijving die mij aangreep, mij veel heeft geleerd en tot troost kan zijn voor mensen in een vergelijkbare situatie. Lezen!’
  Gerjoke Wilmink
  Alzheimer Nederland
  ‘Sybrens kijk op leven met dementie draagt bij aan de revolutie die nodig is voor minder tweezaamheid.’
  Landelijk Platform Odensehuizen
  ‘Een oprecht inkijkje in het leven van Dini en Sybren, met liefde en tegenslag als centrale thema’s. Veel ervan ervaar ik zelf, met name dat liefde en geduld je ver kunnen brengen. Dit boek zal veel mensen tot steun zijn.’
  Vriend en lotgenoot Han
 • ‘Een ontroerend liefdesverhaal waarin respect voor allen die leven met dementie voorop staat.’
  Joke Hoolboom
  Holland Opera
  ‘Dit boek grijpt je bij de keel, ontroert, vertedert. Prachtig geschreven, leerzaam. En inspirerend voor iedereen die de zorg voor mensen met dementie en hun naasten beter wil maken.’
  Diana Veldman
  Patiëntenfederatie Nederland

Lees verder of bestel het boek

De royalty’s van dit boek gaan geheel naar zorgprojecten voor mensen met dementie
Ga direct naar
Boeken
Overige publicaties
Nieuws
Contact
Neem Contact op!
Ik sta altijd open voor reacties
Het is mijn bedoeling je aan het denken te zetten, dus als dat gelukt is hoor ik dat graag van je!
Copyright © 2024 • Made by MA Webdesign